duminică, 24 februarie 2013

Ştiaţi că ???



          Pe 24 februarie 2013 se împlinesc 576 de ani de la prima atestare documentară a comunei Lipovăţ.
       Pe data de 24 februarie 1437 s-a scris un document în care domnii ţării Moldovei împart satele din Moldova, unor boieri. Documentul a fost scris în Suceava în limba slavonă, urmând a fi păstrat în mănăstirea Putna. În 1881 germanul Adolf-Franz Wickenhauser, începe să scrie o carte cu titlul "Istoria Mănăstirii Humor" (Geschichte der Kloster Homor) având ca sursă pergamentele păstrate în mănăstirile din nordul Moldovei. Acesta traduce din limba slavonă în limba germană, iar în unul din pergamente este mentionat satul Lipovăţ, care la acea vreme se chema Lipoveţ.
        Mai jos am pus o poză ce ilustrează un pergement ce conţine citate din cartea lui Adolf-Franz Wickenhauser.

miercuri, 6 februarie 2013

36 de ani de rugăciune si îndrumare spirituală

            Zilele trecute, mai precis 25 ianuarie 2013, preotul nostru din comuna Lipovăţ a împlinit vârsta de 65 de ani şi 36 de ani de activitate în parohia Lipovăţ. 

"[...]S-a născut ȋn localitatea Băneasa, Bucureşti, la 25 ianuarie 1948, mama, Ana Ciobotaru născută ȋn judeţul Vaslui, iar tatăl, Leonid Ciobotaru s-a născut dincolo de Prut, ȋn raionul Orhei.  Copilăria a fost petrecută ȋn locul natal al mamei, aşa că şcoala primară a fost urmată ȋn satul Vovreşti, iar şcoala gimnazială a urmat-o ȋn localitatea Băceşti, comună din judeţul Vaslui.

A urmat cursurile Liceului din Negreşti, profil real, iar apoi urmează stagiul militar, dar dragostea faţă de Dumnezeu şi puterea harului ascuns ȋi ȋndreaptă paşii spre Facultatea  de teologie  Ortodoxă  la  Sibiu,( ȋntre anii 1969-1973).

Se căsătoreşte cu Elena Cîrșmar, ȋn anul 1974 şi este  hirotonit( făcut  preot )  în luna  aprilie a anului 1974   la  Episcopia  Aradului  de către Presfinția Sa Visarion,apoi  slujind ca preot la Biserica  Adormirea Maicii Domnului din stațiunea Geoagiu Băi, județul  Hunedoara   până în  primavara anului  1977.


Crescut în atmosfera caldă şi prietenoasă specifică acestor locuri, nu  s-au  putut acomoda departe de locurile copilăriei, oamenii fiind  reci şi cu un stil de viaţă diferit. Astfel  s-a transferat în Moldova,  Episcopia Romanului  oferindu-i Parohia Lipovăț, spre a împărtăşi  dreapta credinţă şi a îndruma oamenii pe drumul unei vieţi spirituale în acord cu legile lui Dumnezeu. Prima  Sfântă  Liturghie la biserica cu hramul " Sfântul  Gheorghe" din satul nostru sub conducerea părintelui Liviu Ciobotaru a avut loc pe data de  6 martie 1977.
 
Ştim că parcursul vieţii nu este pentru nimeni uşor şi venirea la Lipovăţ a reprezentat o mare provocare. A avut loc marele cutremur din 1977 şi biserica a fost  foarte afectată. Neexistând casă parohială la început a locuit în gazdă la dascălul bisericii Mitică Grâu, apoi în  casa lui   Mihai  Hriscu aflată în  administraţia Consiliului Popular Lipovăţ.


Dar Dumnezeu i-a dat putere şi cu ajutorul enoriaşilor a construit casa parohială, iar biserica grav afectată de cutremurele  din anul 1977 şi 1986 a fost renovată, pictată în frescă şi transformată într-un loc de închinăciune ce a fost resfinţit în anul 1993. Pentru această trudă Preasfințitul Ioachim  Vasluianul, conferă preotului Liviu Ciobotaru prin hirotonie  distinctia de ICONOM  STAVROFOR.

Model pentru oamenii din comunitate prin dăruire şi credinţă, părintele Ciobotaru se simte împlinit şi prin cei 5 copii ai săi: Maria, absolventă a Facultăţii de Medicină, Paraschiva, absolventă a Facultăţii de Psihologie, Ștefan, absolvent al Facultăţii de Teologie și Psihologie, Ion, absolvent al Facultăţii de Teologie, Nicolaie, absolvent al Facultăţii de Teologie.

Generații întregi de credincioși din Lipovăţ, dar şi din satele componente ale comunei ȋi mulţumesc că  le-a pecetluit destinul de creștini prin Sfânta taină a botezului.  Mulți credincioşi își poartă demn verighetele puse de el pe inelare prin Sfânta taină a cununiei.[...]"(fragmente extrase din discursul primarul Hriscu Valerian)



  36 de ani din cei 65 de ani pe care i-a împlinit preotul Liviu Ciobotaru i-a dedicat nouă, prin rugăciune şi sfaturi, iar în semn de respect şi preţuire Consiliul Local Lipovăt  i- a înmânat o diplomă, o placheta omagială şi un mic dar. 


         La ziua de naştere a preotului a luat parte oameni din sat şi primarul comunei Lipovăţ, Hriscu Valerian ce a ţinut un discurs şi a înmânat din partea Consiliul Local Lipovăţ micile daruri.

 Îi urăm La mulţi ani şi multă sănatate