Obiceiuri

                               Obiceiuri de iarnă în comuna Lipovăț

         În Lipovăț obiceiurile de iarnă încă mai au viață.
         Aceste obiceiuri sunt păstrate de pe vremea strămoșilor nostri, și cu eforturi mari încă se mai practică.
        Primul obicei în Lipovăț ce anunță venirea sărbătorile de iarnă este uratul pe deal. Locuitorii satului ură în ajunul de Ajunul Crăciunului  pe dealurile satului. Aceștia ură, pocnesc cu carbit, suflă în corn, și aprind cauciucuri pentru a alunga  spiritele rele din sat. 
         Apoi, în zilele de Crăciun copii merg cu steaua din casă în casă.
        Ziua cea mare în satul Lipovăț este în ziua de 31 decembrie când, cu mic cu mare merg în fața primăriei pentru a ura primarul. Copii merg cu plugusorul, haiducii, capra, ursul și vălăretul.
       Vălăretul este un obicei de iarnă care ușor, ușor se pierde, dar anul trecut a fost o surpriză să vedem niște elevi de clasa a IV-a de la scoala Lipovăț, conduși de învățătorul lor, punând în practică acest vălăret, un vălăret mai de prichindei, dar unul foarte frumos. Acestia au respectat cu înverșunare fiecare roluri, făcându-și fiecare costume, pe care ulterior le-au expus în fața celor prezenți în fața primăriei.
       Vălăretul este compus din mai multe personaje, printre care se găsește jidanii, babele, miresele, arapi, moșnegii, frumoșii, dracii si fanfara. Toți sunt îmbrăcați în costumații specifice fiecărui personaj, cu măști pe cap, clopote și tălănci la brâu.
Moșneagul



2 comentarii:

  1. Cele mai frumoase obiceiuri,in comuna Lipovat,erau prin anii"50-70",cand erau multe cete de mascati, dar cea mai frumoasa era,ceata de haiduci.Na-m sa inteleg niciodata,de ce,atunci erau mascati,din randul familistilor,asa zisii"insuratei" si acuma,nu!Aduceau o pata de culoare,in plus. Nu mai vorbesc de ceata de haiduci,care erau extraordinari.Acum,sunt 5 mascati si 200 de "gura casca".Ar fi bine ca cei responsabili de promovarea obiceiurile de iarna,din comuna noastra,sa faca ceva in sensul,acesta.Sunt tineri,dar si oameni in varsta talentati, din care s-ar forma,o ceata de haiduci,extraordinara!

    RăspundețiȘtergere
  2. old shaterhand11 mai 2013 la 10:07

    Prietenul primarului Hriscu,fostul sef la consiliul judetian Ion MANOLE, care a inmanat diploma de cea mai frumoasa comuna din judet,cercetat pentru furt de bani,publici, din spital.Cinste,procurorilor! Ar trebui cercetat si Hriscu pentru afacerile cu inculpatul si spalare de bani. Un hot inmaneaza diplome unui alt,hot!

    RăspundețiȘtergere