luni, 20 februarie 2012

Ansamblul de dansuri populare"Flori de tei"



           Ansamblul de dansuri populare "Flori de tei" a luat naștere cu prilejul unui proiect, unde au participat și vecinii noștri de peste Prut, satul Filipeni din raionul Leova. În cadrul proiectului s-a făcut o prezentare a dansurilor, cântecelor, obiceiurile populare.  Ei au venit la noi în comună și și-au prezentat cântecele, dansurile lor populare, iar noi am mers la ei, făcând același lucru.

marți, 14 februarie 2012

Ciciricea

         "Ciciricea" este numele trupei de teatru înființată în comuna Lipovăț în 2011, printr-un proiect transfrontier "Farmecul Teatrului" derulat în parteneriat cu Republica Moldova și Ucraina.
         Trupa de amatori și-a făcut apariția pentru prima dată pe scena din Caminul Cultural "Ștefan Ciobotărașu" unde a strâns peste 100 de oameni și invitați. Trupa "Ciciricea " a fost instruită și formată de Otilia Huzum, un profesionist în teatru.
         Proiectul, prin care și-a făcut apariția această trupă, a fost făcut și pus în derulare de către Domnul Rusu Maricel, director al caminului cultural din comuna Lipovăț, împreună cu persoanele care fac parte din proiect și cu primăria.
         Trupa este formată din următorii actori amatori: Eduard Ababei, Ana-Maria Ionașcu, Vlad Amihăesei, Nicoleta Trofin, Mădălina Trofin, Mihai Amihăesei, Claudiu Simionică și Razvan Rusu.
         Cei care nu au participat la eveniment se pot uita aici la înregistrarile pe care le-am pus mai jos, cei drept le-am împarțit în mai multe părți, pentru că în înregistrari mai erau și alte scene decât cele în care trupa de teatru "Ciciricea " își făceau apariția(întervenții cum ar fi între partea a  4 a si a 5a când s-a terminat actul 1) sau LIVE , posibil de ziua satului.

PARTEA 1

PARTEA 2

PARTEA 3
 

PARTEA 4
  

PARTEA 5

Lipovățul sub nămeți






Lipovățul sub nămeți

sâmbătă, 4 februarie 2012

Roșia montană, un loc vânat încă din 105-106 d.Hr.
 După ce Imperul Roman cucerește Dacia  și ia pradă de război aproximativ 165 000 Kg de aur și 330 000 kg de argint, Roșia Montană a devent principala zonă est-europeană ce este vânată de către străini să exploateze aurul din această zonă.
  Conform unor date istorice în perioada de după 106 d.Hr., pe timpul ocupației romane s-au extras în jur de 1,8 milioane kg de aur, totul pe o perioada de 165 de ani. Apoi a urmat o perioadă de 1059 de ani în care nu se cunoaște exact cantitatea de aur extrasă, dar se estimează că ar fi vorba de 1,6 milioane kg de aur. 1330 este anul când Imperiul Hasburgic și cel Austro-Ungar estrag aur din aceasta zonă- aproximativ 2,4 milioane kg de aur,  în 588 de ani . Acest aur extras de hasburgi și austro-ungari reprezenta 43% din aurul Europei. Totusi aur a mai rămas în zona Roșiei Montane și pentru statul român, în perioada capitalistă (1918-1948 ),reușim să extragem prin forțe proprii undeva la 150 000 kg de aur, apoi a venit ocupația sovietică și regimul comunist unde sau extras aproximativ 28 000 kg de aur. 
   După căderea comunismului, România a reușit sa extragă undeva la 7 000 kg de aur și asta până în 2004, următorii 2 ani fiind în certitudine. Aurul s-a extras doar prin investiții mici din partea statului, iar acest lucru a dus la închiderea minei în 2006 .
   Făcând un calcul reiese că din Munții Apuseni s-au extras 6-7 milioane kg de aur, adică 1 gram de aur pentru fiecare om de pe planetă :D. Mai făcând un calcul simplu vedem că românii au reușit performanță ca în 24 de ani să extragă aproximativ 290 kg de aur pe an, în timp ce în perioada lui Traian se extrăgea aproximativ 11 000 kg de aur pe an , cu instrumente mult mai preistorice decât ce avem noi în ziua de astazi.... sau invers poate noi suntem mai preistorici decât ”preistoricii”.
  Acuma în perioada modernă și-a făcut apariția alt străin, care vrea ”să muște” din aurul nostru. 
E vorba despre Gabriel Resources care prin compania lui de la Rosia Montană, urmează să extragă 225,7 milioane de tone de minereu, având un conținut de 1,2 g aur pe tonă și 7,5 g de argint pe tonă .  Având în vedere că unii specialiști estimează că am mai avea în jur de 300 000 kg de aur si 1,7 milioane kg de argint , am mai rămâne să extragem și noi vreo 3 mii de kg după această campanie a lor ce ar dura vreo 17 ani.
 Dar mai este un motiv ascuns în spatele ușilor pentru care ar dori americani să vină la noi să extragă aur , și acela ar fi că România este una din cele 2 țări care are pe lângă aur și argint, un minereu extrem de rar, și anume Plutoniu și Uraniu.

Ce distruge Gold Corporation? 


4 munți
2 comunităti de oameni , 952 de gospodării și peste 2000 de oameni

sute de case vechi de peste o sută de ani

10 biserici și  9 cimitire

7 km de galerii subterane atestate încă din secolul I d.Hr., unde romanii săpau după aur
Ce se va lăsa în urmă???
Ceea ce s-a lăsat și după proiectul din 1977... sau după cum zic cei de la Gold Corporation un loc frumos cu monumente frumoase, păsărele, etc.:))






Romania promovată și cea adevarată

       România un stat cu bune și rele, cu locuri extrem de frumoase, locuri de vizitat pentru turiști , și locuri urâte, poluare, sărăcie, distrugere.
      Romania în zilele de astăzi, promovată de autoritațile publice( Ministerul Turismului și Dezvoltării Regionale ) lasă de dorit. Chiar dacă sunt o mulțime de locuri de văzut și o multime de locuri unde natura încă mai"respiră", acestea se împuținează pe zi ce trece.

  Motivele le știm cu toții, incopetența oamenilor și capacitatea lor de a distruge natura foarte dezvoltată, lăcomia unor care ocupă o funcție de conducere, dar și cea a autoritaților centrale și locale, care în loc sa investească în aceste locuri, ei le lasă in voia sorții, investind bani puțini sau chiar deloc.
   
Totuși sunt câțiva care reușesc să se mențina pe linia de plutire și să facă o imagine bună pentru România 



 Cam atât pentru moment, dar o să revin în scurt timp cu postări în care o să arat si locuri frumoase dar si urăte, pline de poluare.